top of page
Yazarın fotoğrafıAjans Be Nice

Patika Hukuk Terimler Sözlüğü: Fikri Mülkiyet Hukuku ve Yol Haritası

Güncelleme tarihi: 5 Ara 2023

Günümüz hukuk dünyasında, teknolojinin ve yaratıcılığın hız kesmeden ilerlemesiyle birlikte Fikri Mülkiyet Hukuku, daha önce hiç olmadığı kadar önem kazanmış durumda. Bu alandaki dinamik değişimleri anlamak ve bu evrilen dünyada adımınızı sağlam atabilmek için, terimlerin anlamını bilmek kritik bir rol oynuyor.



İşte bu noktada, Patika Hukuk olarak Fikri Mülkiyet Hukuku'nu mercek altına alıyoruz ve bu alanda sıkça karşılaşılan terimlere ışık tutuyoruz.


Fikri mülkiyet hukuku, yaratıcı eserlerin ve intelektüel mülkiyet haklarının korunması ve yönetilmesi ile ilgilenen bir hukuk dalıdır.


#1: Prior Art (Önceden Bilinen Sanat)


Patent başvurusu yapılırken, patentin konusu buluşun daha önceki bilgi ve teknolojilerle karşılaştırılması gereken terim. Patent ofisi, yeni bir buluşun önceden bilinen teknolojilerden farklı ve yenilikçi olup olmadığını değerlendirir.


#2: Patent Temyiz Kurulu


Patent başvurusu reddedilen veya geçersiz kılınan bir patentin sahibinin itiraz etme hakkına sahip olduğu bir kurum. Patent temyiz kurulu, patent kararlarını yeniden değerlendirir.


#3: Patent Başvuru Tarihi


Bir buluşun patent başvurusunun yapıldığı tarih. Bu tarih, başvurunun öncelik hakkını belirler.


#4: Öncelik Hakkı


Bir buluşun veya ticari markanın başvurulduğu tarihten itibaren belirli bir süre içinde diğer ülkelerde veya bölgelerde de aynı başvurunun yapılabilmesine olanak tanır.


#5: Patent İhlali Davası:


Bir kişinin veya kuruluşun sahip olduğu patent haklarını ihlal ettiği iddiasıyla açılan dava. Patent sahibi, ihlal eden kişi veya kuruluştan tazminat talep edebilir.


#6: Yaratıcı İşler Hukuku:


Fikri mülkiyet haklarının oluşturulması, korunması ve ticarileştirilmesi ile ilgilenen hukuk dalı. Özellikle sanat, edebiyat ve eğlence sektörlerini kapsar.


#7: Bilgisayar Programları ve Yazılım Hakları:


Bilgisayar programlarının ve yazılımların fikri mülkiyet haklarını düzenleyen hukuk alanı. Yazılımın telif hakkı, patent hakkı veya ticari marka hakkı gibi farklı haklar altında korunabilir.


#8: Telif Hakkı İhlali


Bir kişinin yazılı, görsel veya işitsel eserlerin telif haklarını ihlal ettiği iddiasıyla açılan dava veya uyuşmazlık. İhlal eden kişiye tazminat veya eserin kullanımının yasaklanması talep edilebilir.


#9: Franchise Sözleşmesi


Bir işletmenin iş modeli, marka ve iş süreçlerinin başka bir kişi veya kuruluşa lisanslama veya devretme anlaşması.


#10: Yenilik ve Buluş Kriterleri


Patent başvurularının kabul edilmesi için aranan kriterler. Bu kriterler, bir buluşun önceki teknolojilerden farklı ve yenilikçi olup olmadığını değerlendirmek için kullanılır.

26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page